Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies).

Smakowity? Zdrowy? Dla każdego?
Dzisiaj przyjrzyjmy się JARMUŻOWI.

Zdjęcie z bloga

Jarmuż zakupiony. Przechodzimy do degustacji. Na początku proszę moich domowników o spróbowanie liści saute. Panowie krzywią się niemiłosiernie i pierwsze pytanie jakie pada: „co to za chwasty?”. Krążę dalej po swoich znajomych, aby zachęcić ich do skosztowania jarmużu. Ku mojemu zaskoczeniu wiele osób zna to warzywo i je lubi, chociaż nie ukrywają, że najlepiej nadaje się do dekoracji. Aktualnie wiele czasopism ze zdrową żywnością pisze, że to warzywo króluje obecnie w kuchni. Z mojego punktu widzenia, o tym wiele się mówi, ale czy każdy z nas spożywa tę zieleninę przynajmniej raz w tygodniu?

Surowy, w smaku jest gorzkawy, przypomina szpinak lub kalafior. Zdecydowanie lepiej smakuje smażony lub gotowany z przeróżnymi dodatkami. Szczerze przyznam, że jest wtedy mało wyczuwalny, ponieważ przyprawy i inne warzywa „zabijają” jego smak. Postanowiłam zasięgnąć szczegółowych informacji u swojego dietetyka. Dowiedziałam się, że jarmuż zawiera silne przeciwutleniacze, a więcej od niego witaminy C ma jedynie papryka i natka pietruszki. Bogaty w witaminy: B, kwas foliowy, błonnik, wapń, magnez, żelazo i fosforany. Zawiera również sulforafan - związek o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Po tym wszystkich wiadomościach, można by rzec: MIÓD NA MOJE ZDROWIE! Jak się jednak okazuje z dalszej rozmowy, są również przeciwskazania do spożywania jarmużu. Posiada on tak dużo witaminy K, że nie powinny go jeść osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew. Dodatkowo ludzie cierpiący na choroby tarczycy też powinni unikać tej zieleniny, ponieważ dostarcza sporo goitrogenów, które prowadzą do obniżenia jodu w organizmie. A jeśli ktoś z Was zmaga się z kamicą szczawianową również winien wykluczyć z kuchni jarmuż.

Jedno jest pewne, wszystko ma swoje wady i zalety. Jeżeli wykluczyliście przeciwskazania, zachęcam Was do tego warzywa. Przynajmniej spróbujcie! Poniżej przygotowałam przepis na szybką sałatkę z jarmużem. Nie będę ukrywała, że to zielone „coś” jest dominujące w tym przepisie i żaden dodatek nie „uśmierci” tego smaku, ale warto zmierzyć się z tym wyzwaniem, a nóż może to JARMUŻ stanie się Twoim nowym przysmakiem? :-)

JARMUŻ, SER KOZI, OGÓREK I POMIDOR

  • Składniki:
  • 50g jarmużu
  • 100g pomidorków, pokrojonych w ćwiartki
  • 100g ogórka, pokrojonego w długie zapałki
  • 50g twardego koziego sera, pokrojonego
  • garść orzeszków piniowych
  • garść świeżej bazylii
  • Dressing:
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki połącz ze sobą, dodaj dressing i ciesz się smakiem. SMACZNEGO.

Napisz komentarz

Aby móc dodawć komentarze musisz się zalogować

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy